services
conceptontwikkeling
art direction
ontwerp
project- en productiebegeleiding
dienstverband
Mosterd & Co
in samenwerking met
Anne-Marie Veldkamp, tekst & redactie
Marieke Odekerken, Fotografie

Ieder zijn eigen verhaal

Een project dat nog steeds indruk op me maakt is het kernwaarden document voor Exodus Nederland. Met name door de mensen die hieraan hebben meegewerkt en de verhalen die zijn opgehaald.

Iedereen heeft zijn eigen verhaal

Exodus begeleidt en ondersteunt (ex-)gedetineerden die gemotiveerd zijn om succesvol terug te keren in de maatschappij. De kernwaarden van Exodus ‘samen’, ‘volhardend’, ‘perspectief’ en ‘moedig’ zijn er om richting te kunnen geven aan het dagelijkse handelen van medewerkers, vrijwilligers, deelnemers, ketenparters en toezichthouders.

In de publicatie komen niet alleen de medewerkers van Exodus aan het woord maar iedereen die met Exodus te maken heeft. Iedereen heeft een eigen verhaal. En die verhalen laten zien wat de drijfveren van de betrokkenen zijn, wat de kernwaarden voor hén betekenen en op welke manier dit terug komt in hun dagelijks leven.

"Ik ben echt onder de indruk. Toen ik dit waardendocument las, voelde ik de gelaagdheid van onze organisatie. En ik denk echt dat het ook binnenkomt bij collega’s en andere betrokkenen die dit lezen. Het ontroert en raakt, ‘deze voel je’. Wat heeft Mosterd & Co goed gekeken, geluisterd, gevoeld en vertaald. Ze bleven tot de laatste seconde luisteren naar de feedback."

- Lara van der Well, Bestuurder Exodus

Goed luisteren

Vooral de laatste zin is voor mij het allerbelangrijkste om terug te krijgen. Luister ik voldoende en hoor ik dan ook goed genoeg waar er behoefte aan is en weten we met z’n allen de juiste vertaalslag hiervan te maken in het ontwerp. Het is dan zo fijn om terug te krijgen van de opdrachtgever dat dit gelukt is.

Mijn rol in het project

Binnen Mosterd & Co was ik verantwoordelijk voor de project- en productiebegeleiding, het concept, art direction & ontwerp. Anne-Marie Veldkamp heeft iedereen per telefoon, live of via teams geïnterviewd en hier mooie verhalen van opgeschreven. Marieke Odekerken is stad en land afgereisd om iedereen te fotograferen. Thuis, op een werklocatie, of buiten al wandelend met de hond. Wat bijzonder krachtige beelden heeft opgeleverd.

samenwerking

"Op mij hebben de gesprekken met alle mensen van Exodus veel indruk gemaakt. En de samenwerking met jou was als vanouds fijn, inspirerend en vrolijk! Ook niet onbelangrijk! Met de mooie foto’s van Marieke Odekerken heb jij er als ontwerper echt iets prachtigs van gemaakt. En natuurlijk waardevol dat dit boek bijdraagt aan het goede gesprek binnen en buiten Exodus over de kansen die mensen verdienen om hun leven richting te geven na detentie."
Anne-Marie Veldkamp, redactie en communicatie
"Het was voor mij ook een prachtklus, wat een mooi onderwerp! En een héél fijne samenwerking 🙌🏼"
Marieke Odekerken, Fotograaf